Badmintonsko – svært ved at finde rundt?

Ny i sporten?

Hvis man spiller badminton eller er helt ny i sporten, så kan det for alle være rigtig svært at finde den rigtige sko. Men særligt som ny spiller er det ikke uden betydning hvilken sko man får og bruger, fordi den helt rigtige sko kan hjælpe meget på dit spil, men i virkelig høj grad også på din krop. Det forholder sig nemlig således at badminton er en rigtig hård sport både fysisk og psykisk. Hvis vi nu kun kigger på det fysiske aspekt af sporten, så er det en sport der virkelig belaster kroppens muskler, led og så videre. Det gør sporten i den grad, hvis man selvfølgelig tager det seriøst, fordi spillet er fyldt med hop, spring og retningsskift, der alle er med til at belaste kroppen med mere vægt end kropsvægten, fordi man simpelthen er i fart. Derfor er det uden tvivl helt vildt vigtigt at man får en god sko, der kan afhjælpe disse belastninger af kroppen.

 

Stødabsorbering er vejen frem

For at gavne og skåne kroppen mest muligt, så er der i badmintonsko ilagt en god mængde stødabsorbering. Denne stødabsorbering absorberer sjovt nok, som navnet hentyder de stød kroppen bliver udsat for. Det betyder at skoen er med til at dæmpe nogle af de chok der ellers kommer igennem kroppen, og derfor slider det ikke så meget på kroppen. Det betyder også at man minimere belastninger af muskler og led og i høj grad det bærende, nemlig hofter, ryg og knæ. Det betyder at man med en rigtig god badmintonsko kan spare kroppen for belastninger, der gør at den ikke bliver så hurtig udmattet i spillet og derfor kan performe bedre.

 

Ikke en ny ting med stødabsorbering

Stødabsorbering i sko er ikke nogen ny opfindelse. Der er allerede til stede i størstedelen af alt fodtøj, fordi det simpelthen er rigtig godt for kroppen. Der var rent faktisk på et tidspunkt, at badmintonspillere valgte at spille badminton i løbesko, fordi det simpelthen var en sko med rigtig meget stødabsorbering, og den skulle derfor være rigtig god til sporten. Men af hvad der for spillerne var uvisse årsager, så fik de rigtig mange vridskader og belastningsskader, mens de spillede i løbesko, og det var jo gerne det skoen skulle hjælpe med at mindske. Den simple årsag der til var at skoen ikke var stabil nok for spilleren, nu når badminton er fyldt med sideskift og retningsskift. Derfor kom foden nemt i nogle ydre positioner der belastede den for meget, hvilket skabte skader. Derfor fandt man hurtigt ud af, at det ikke var en god idé at spille i løbesko, men at man derimod af en grund skulle benytte de såkaldt badmintonsko.

 

En stor spiller på markedet

Et af de mest betydningsfulde fremstillere inden for badmintonsko er japanske Yonex, der gennem de sidste mange årtier har været de bedste inden for badmintonudstyr. De har med sin meget teknologiske vinkel til badmintonsko været nogle, der har medvirket til at skubbe udviklingen bort fra de tidligere flade sko, til de high-tec badmintonsko, der udbydes på dagens markedet. En af de betydningsfulde ting som Yonex har bidraget med er en splinterny slags stødabsorbering, som forærer en bedre bounceeffekt. Det betyder at du får en betydelig høj effektiv, når du lander på foden og derefter skal til næste bevægelse. Som en illustration har Yonex opstillet en test hvor man kaster et æg ned på et underlag af Power Cushion, den stødabsorberende teknologi fra ti meters højde, hvor det så springer 7 meter op igen.

 

Hvis du ønsker, kan du læse meget mere om badmintonsko og blandt andet Yonex på:  Sport-net.dk